Meelevend Mechelen: Samen voor een zorgzame samenleving

geschreven door: 

Peter

In onze samenleving blijven thema’s zoals levend verlies, palliatieve zorg, rouw, verlies en afscheid nemen vaak onbesproken. Meelevend Mechelen wil deze onderwerpen uit de schaduw halen en ruimte bieden voor dialoog, steun en verbinding. Het initiatief richt zich op een divers publiek, waaronder ouders, jongeren, ouderen en partners, en biedt hen de mogelijkheid om manieren te vinden om met verlies om te gaan.

Doelstellingen van Meelevend Mechelen

Meelevend Mechelen heeft als doel om:

  • Palliatieve zorg, rouw, verlies, afscheid nemen en levend verlies bespreekbaar te maken.
  • Een divers publiek te ondersteunen: (jonge) ouders, jongeren, ouderen, partners, enz.
  • Copingvaardigheden toegankelijk te maken, zoals praten, steun zoeken, bewegen, muziek, enz.
  • Organisaties te verbinden en samenwerkingen tot stand te brengen om informatie en steun bereikbaar te maken.

Hoe werkt Meelevend Mechelen?

De werkgroep Meelevend Mechelen legt de nadruk op het zoeken naar verbinding en samenwerkingsverbanden. Initiatieven komen van onderuit en krijgen via de werkgroep een voedingsbodem om te groeien. Het najaarsprogramma was een eerste belangrijke stap, met evenementen zoals Reveil en Wereldlichtjesdag. Gespreksgroepen worden gefaciliteerd door partnerorganisaties, die een veilige ruimte creëren voor dialoog en rouwverwerking.

Een belangrijke pijler van het programma is de UiT-databank, waar activiteiten worden bekendgemaakt onder de noemer Meelevend Mechelen. Het doel is om het aanbod verder uit te breiden, zodat er het hele jaar door activiteiten plaatsvinden die rouw en verlies bespreekbaar maken. Via de UiT-databank zijn ze dan makkelijk toegankelijk als je zoekt met de term ‘meelevendmechelen’.

Meelevend Mechelen - najaarsprogramma 2024

Najaarsprogramma

Het najaarsprogramma van Meelevend Mechelen richt zich op het herdenken en bespreekbaar maken van rouw en verlies in de herfst- en winterperiode. Met evenementen zoals Reveil en Wereldlichtjesdag, gecombineerd met workshops en gespreksgroepen, biedt het een veilige omgeving voor mensen om hun ervaringen te delen. Dit programma vormt een belangrijke basis voor verdere uitbreidingen naar een jaarrond aanbod. Het volledige programma kun je vinden via de UiT-databank.

Online aanwezigheid

Meelevend Mechelen heeft ook een online aanwezigheid via de website van de stad Mechelen, waar informatie en activiteiten rondom rouw en verlies beschikbaar zijn. Deze platformen bieden mensen de mogelijkheid om makkelijk toegang te vinden tot activiteiten en ondersteunende initiatieven die worden georganiseerd binnen het netwerk van Meelevend Mechelen. Bezoek de website van de stad Mechelen voor meer informatie.

Onze rol binnen Meelevend Mechelen

Als vzw Juf, waar ben je? bevinden we ons in een fase van heroriëntatie. We willen vooral luisteren naar de behoeften van de bredere samenleving en leren van de ervaring van andere partners binnen Meelevend Mechelen, die al lange tijd actief zijn of grote expertise hebben. Hoewel we in de toekomst hopen bij te dragen aan de sensibilisering rond rouw en verlies, zoeken we momenteel vooral naar manieren om onze rol binnen dit netwerk te ontdekken. We willen graag onze ervaring delen, maar staan vooral open om te leren en ons verder te ontwikkelen.

Voorleessessie ‘Mijn troostpop.’

Mijn troostpop

Op 16 november organiseert vzw ‘Juf, waar ben je?’ een bijzondere voorleessessie rond het boek ‘Mijn Troostpop‘. Dit verhaal biedt kinderen en hun families een veilige en toegankelijke manier om met rouw om te gaan. Tijdens de sessie worden emoties bespreekbaar gemaakt door middel van herkenbare verhalen en thema’s die kinderen helpen om hun verdriet beter te begrijpen. Deze activiteit is een onderdeel van het najaarsprogramma van Meelevend Mechelen en draagt bij aan de sensibilisering rond rouw.

Samen bouwen aan een zorgzame toekomst

Meelevend Mechelen biedt ons de kans om mee te bouwen aan een samenleving waarin niemand er alleen voor staat bij verlies. We kijken ernaar uit om samen te werken met andere organisaties en een netwerk van steun te creëren dat het hele jaar door actief is. Samen kunnen we rouw en verlies uit de taboesfeer halen en zorgen voor een samenleving waarin iedereen de steun vindt die hij of zij nodig heeft.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *