De beurs ‘De dood leeft’: Waardevolle inzichten

geschreven door: 

Peter

Op de recente beurs De Dood Leeft kregen we als team van ‘Juf, waar ben je?’ en de kans om niet alleen ons verhaal te delen, maar ook nieuwe, waardevolle contacten te leggen. Het evenement stond in het teken van thema’s rond rouw, verlies en dood, en bracht ons in contact met een breed publiek dat openstond om hun persoonlijke verhalen en ervaringen met ons te delen.

Verhalen van verlies en rouw op ‘De dood leeft’

Tijdens de beurs spraken we met vele bezoekers, waaronder ervaringsdeskundigen en professionals uit de zorg- en welzijnssector. Verhalen over allerlei vormen van verlies kwamen aan bod. Elk gesprek was uniek, persoonlijk en waardevol, en gaf ons nieuwe inzichten in de diversiteit van rouwervaringen. Deze gesprekken benadrukten dat er geen “one-size-fits-all” oplossing is voor rouw en verlies – elke situatie is anders, en dat vraagt om aangepaste benaderingen.

Een belangrijk thema dat steeds weer naar voren kwam, is het belang van rouw en verlies bespreekbaar te maken, door sensibilisering kunnen we het proces normaliseren. Dit vormt de kern van onze missie bij ‘Juf, waar ben je?’. We willen mensen helpen om open te praten over rouw, zonder taboes of schaamte.

Een breed gedragen aanbod ontwikkelen

Om ons aanbod zo goed mogelijk af te stemmen op de noden van mensen die met verlies en rouw te maken hebben, hebben we tijdens de beurs een vragenlijst verspreid. Deze vragenlijst is een belangrijke stap in het ontwikkelen van werkvormen die breed gedragen worden door zowel ervaringsdeskundigen als professionals. De input die we via deze vragenlijst ontvangen, zal ons helpen om programma’s en activiteiten te ontwikkelen die niet alleen inspelen op individuele noden, maar ook bijdragen aan de bredere sensibilisering rond rouw en verlies.

Als jij nog niet de kans hebt gehad om jouw inzichten te delen, nodigen we je uit om onze vragenlijst in te vullen. Jouw ervaringen zijn voor ons van grote waarde en helpen ons bij het opzetten van een sterk aanbod dat aansluit op de diverse vormen van verlies die mensen kunnen ervaren.

Vul de vragenlijst in en help ons het verschil te maken.

JouwPad: De steunpilaar voor deelname aan de beurs

De deelname aan de beurs De Dood Leeft werd financieel mogelijk gemaakt door JouwPad, het coachingbedrijf van Peter, de man van Inge. Met JouwPad biedt Peter loopbaancoaching, rouw- en verliescoaching, en studiekeuzebegeleiding aan. Zijn unieke combinatie van ervaringsdeskundigheid en professionele coaching helpt mensen om zowel op professioneel als persoonlijk vlak stappen te zetten in moeilijke tijden. Door deze steun van JouwPad kon ‘Juf, waar ben je?’ aanwezig zijn op de beurs en waardevolle contacten leggen met professionals en ervaringsdeskundigen. Samen bouwen ze aan een toekomst waarin rouw en verlies bespreekbaarder worden en mensen de nodige ondersteuning krijgen.

Succesvol netwerken en toekomstige samenwerkingen

Naast de gesprekken met bezoekers hebben we op de beurs ook waardevolle contacten gelegd met professionals uit de sector. Deze nieuwe connecties hebben ons netwerk versterkt en bieden mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen. Zowel binnen ‘Juf, waar ben je?’ als JouwPad kijken we uit naar gezamenlijke projecten die ons zullen helpen om rouw en verlies op grotere schaal bespreekbaar te maken en mensen te ondersteunen in hun processen.

We zijn bijzonder dankbaar voor de ontmoetingen op de beurs. De verhalen en inzichten die met ons zijn gedeeld, inspireren ons om verder te bouwen. Onze missie is om een breed gedragen aanbod te ontwikkelen dat een verschil kan maken in het leven van mensen die met verlies en rouw te maken krijgen.

Dankbaar voor jouw verhaal

Het is met een gevoel van diepe dankbaarheid dat we terugkijken op de beurs. De openheid van de mensen die hun verhalen met ons deelden, heeft ons geraakt en ons inzicht gegeven in de diversiteit van rouw en verlies. We zullen deze verhalen gebruiken om onze werkvormen te versterken en ervoor te zorgen dat iedereen die met rouw te maken krijgt, de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.

Wil je meer weten over onze missie en toekomstplannen? Of wil je direct jouw inzichten delen via onze vragenlijst? Klik op onderstaande link en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Vul de vragenlijst in en deel jouw ervaring.

RTV Coverage: Deel Ons Verhaal

We zijn ook vereerd dat we op de regionale zender RTV onze missie konden delen. Het fragment geeft een mooi overzicht van wat we tijdens de beurs hebben gedaan en waarom sensibilisering rond rouw en verlies zo belangrijk is voor ons werk. Bekijk het item en deel het met anderen om rouw en verlies bespreekbaarder te maken.
Bekijk het RTV-item hier.

Tevens is er mooie artikel over ‘De dood leeft’ verschenen in de Gazet van Antwerpen.
Lees het artikel in GVA

Editie Willebroek gemist?

Er zijn twee nieuwe edities van de beurs De Dood Leeft gepland voor 2025:

  • Hasselt op 8 en 9 februari 2025
  • Gent op 10 en 11 mei 2025

Beide edities zullen, net als de vorige, focussen op thema’s zoals rouw, verlies en troost, met lezingen, workshops en stands van professionals en ondernemers in deze sector. Ondanks de waardevolle ervaringen tijdens de editie in Willebroek, zullen we niet deelnemen aan deze aankomende beurzen in Hasselt en Gent. Desalniettemin blijven we de ontwikkelingen nauwgezet volgen en werken we verder aan ons aanbod binnen ‘Juf, waar ben je?’.

Lees hier meer over de editie Gent en Hasselt.